Horgony túrák

Vízi vakáció!

turak-rajz.jpg

Különleges és elérhető kikapcsolódásra vágysz? Olyan programot keresel, ahol az egész család vagy baráti társaság együtt lehet, miközben megismeritek egy adott folyószakasz vízinövény- és élővilágát. Nem ijedsz meg a szúnyogoktól és az se baj ha a gyönyörű, csillagos égboltot csak a sátrad ponyvája takarja el? Akkor a kenu-, kerékpár- vagy gyalogtúránkon a helyed!

Június közepétől folyamatosan szervezünk egynapos túrákat. A sétát a Kis-Duna ág körül tesszük meg. Az útvonal zömében sík, jól járható, enyhe emelkedőkre lehet számítani. Megfelelően magas vízállás esetén vízitúrát is szervezünk a Duna-ágban, és lehetőség szerint a Fok-Vajas csatornán is.

A túrák reggel 9-től este 7-ig tartanak, és magukban foglalnak háromszori étkezést a helyi falusi ételekből!

Egy túrán maximum 10-15 fő vehet részt egyszerre, és csak megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk el.


Tervezett túrák

Eszközök: Négyszemélyes túrakenuk poliészter műanyagból (önsúly 40 kg), valamint egyszemélyes kajakok. Mindenkinek evező és mentőmellény.

Indulás, érkezés: Fekete Horgony Büfé, Foktő, Duna-part

Programok: 10.00-tól bemutatkozás, alapvető baleseti és túratechnikai ismeretek oktatása, valamint a túra megbeszélése. Tízórai, frissítő tea, kávé, ásványvíz, keksz, zsíros kenyér, igény szerint lila hagymával. A túrára mindenki egy ásványvizet kap ajándékba. Igény szerint ingyenes íjászat, bemutató, gyakorlás. 10.30-tól túra.

Túra I. „Dolena” vízitúra a foktői sziget körül

Budapesti 300-as vagy annál nagyobb vízszintnél: a szigettől védett belső ágon felfelé evezés 1 km hosszan, majd a Duna-sziget nyílt oldalán leereszkedés 2 km hosszan, végül a sziget alsó kifolyójánál beevezés 0,5 km hosszan, végül kikötés és az eszközök elpakolása. Délután ebéd.

Budapesti 300-asnál kisebb vízállásnál: a védett holtágban felfelé evezés a sziget felső pontjáig 1 km hosszan, majd lefelé a sziget alsó pontjáig 2 km hosszan, a meszesi strandig 1 km a Dunán lefelé, majd vissza 1,5 km, végül kikötés és az eszközök elpakolása. Délután ebéd.

A Kis-Duna-ág kanyargós sodrása kellemesen változatos, teljesen biztonságos, vadregényes. A természetes folyópart, a szép erdők vonzzák a tekintetet. Vízmélység 0,5–2 m, ideális kezdőknek. Szélesség 5–20 m.

A túra tervezett ideje: 5 óra.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra II. Vízitúra a Fok csatornán

Indulás a foktői Szent János Híd lábától. Csendes, nyugodt vízen evezés Foktőtől Kalocsáig, majd vissza. Közben ebéd. Érkezéskor a vacsora a Fekete Horgonyban.

A túra tervezett ideje: 6 óra
A túra nehézségi foka: könnyű

Túra III. Vízi- és gyalogtúra

Budapesti 300-as vagy annál nagyobb vízszintnél: a szigettől védett belső ágon felfelé evezés 1 km hosszan, majd a Duna-sziget nyílt oldalán leereszkedés 2 km hosszan, végül a sziget alsó kifolyójánál beevezés 0,5 km hosszan, végül kikötés és az eszközök elpakolása.

Budapesti 300-asnál kisebb vízállásnál: a védett holtágban felfelé evezés a sziget felső pontjáig 1 km hosszan, majd lefelé a sziget alsó pontjáig 2 km hosszan, a meszesi strandig 1 km a Dunán lefelé, majd vissza 1,5 km, végül kikötés és az eszközök elpakolása.

A vízitúra rövidített, 13.00-kor ebéd a Fekete Horgonynál.

14.00-tól gyalogtúra Kis-Duna-ág partján, erdős, sík terepen, földúton. A gyalogtúra hossza 5 km.

A túra tervezett ideje: 3 óra vízen, 3 óra gyalog.
A túra nehézségi foka: könnyű.

Túra IV. Vízi- és Kerékpártúra

Vízitúra tetszés szerint Kis-Duna-ágon vagy a Fok csatornán. 13.00-kor ebéd. 14.00-tól kerékpártúra, több útvonal-lehetőséggel, 10 km hosszan, földúton, erdei ösvényen.

A túra tervezett ideje: 3 óra vízen, 3 óra kerékpárral.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra V. Kerékpár- és gyalogtúra

Kerékpártúra több útvonal-lehetőséggel, 10 km hosszan, erdős, sík terepen, enyhe emelkedőkkel, földúton, erdei ösvényen. 13.00-kor ebéd. 14.00-tól gyalogtúra Kis-Duna-ág partján, erdős, sík terepen, 5 km hosszan. Levezetésképpen íjászat.

A túra tervezett ideje: 3 óra kerékpárral, 3 óra gyalog.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra VI.: Kerékpár-akadálypálya

Szervezés alatt.


Motorosok, túramotorosok számára

A Fekete Horgony ideális hely túraállomásnak: ingyenes kemping, sátrazási, pihenési lehetőség, ha szereted a NOMÁD körülményeket (NO Lady Gaga, NO wifi, beszélgessetek!). A motorok számára fedett teraszt tudunk biztosítani. Ha csak pár órára állnátok meg, az sem baj! Igény szerint tudunk ételt-italt adni. Kínálatunkat a Csöpi néni receptjei menüpontban találod: a babgulyástól a sült szalonnán át az egyszerű zsíroskenyér-hagymával menüig sok mindent elkészítünk. Házias, falusi ízek, házi bor- és pálinkakóstolás, vagy éppen frissítőként házi málnaszörp, tea- és kávékülönlegességek várnak.

A környékent megnézheted a foktői látnivalókat, de lovaskocsis körsétára is van lehetőség.

Miután kipihented magad, a szélrózsa minden irányába indulhatsz innen. Széles utat mindenkinek!


Foktő növény- és állatvilága

A partmenti erdőben zömében kanadai és a fehér nyárfa, fűzfa él, de elszórtan található akác-, szil- és diófa is. A régről maradt gyümölcsfák virágzása gyönyörű tavasszal. A erdőben vadnyúllal, fácánnal, őzzel, mókussal, rókával, réti sassal, szürke gémmel, fecskével, fekete rigóval találkozhatunk.

A vízparton sás és nád.

A vízben vörösszárnyú keszeg, kárász, lapát dévér, csuka, süllő, ponty, harcsa, márna él.

Foktői látnivalók, érdekességek

  • Szabadstrand a Duna bal partján, a foktői szigettől lefelé. A part itt enyhén mélyülő, homokos, a sodrás kicsi (a sodorvonal, a hajózóút a jobb olda
  • Református templom. Fő u. 79.
  • Hősök emlékműve. Református temető, Ady Endre u.
  • Rocskár Sándor szobrász alkotásai: Árpád vezér (Az Önkormányzat előtt, Kossuth Lajos u. 2.), Nagyasszonyunk (Fő. u.), Megváltó Krisztus (A Római Katolikus templom előtt, Fő u. 65.)
  • Gönczi Ferenc emléktábla. Fő u. 6.
  • Vit Boldizsár László rep. örm. emléktábla. Kossuth Lajos u. 2.
  • Szent János Szobor. Fő u. 75. (Felújította Szűcs Ferenc)
  • Festmény a hazatérő katonák emlékére. Fő u. vége, a töltés oldalában. (Felújította Vízi Géza)
  • Szűcs Ferenc hajós magánmúzeum a foktői Duna-parton a Fekete Horgonynál.

Hasznos tudnivalók

A vízitúrán a nap nagyobb részét közvetlenül a természet közelében töltöd, kenuban lapátolva, fürdőzéssel vagy esti bográcsozással, a tábortűz és a könnyű esti séta után a sátradban pihenve. Te vagy, és a természet, ami körbe ö

A vízitúrákra csak olyanok jelentkezzenek, akik tudnak úszni!

A túravezető, aki igyekszik mindenről gondoskodni, ismeri a területet, a folyószakasz minden egyes zegzugát. A kormányos, aki leghátul ül és erősen markolja az evezőt, irányítja a kenut, és megfelelő orgánummal az evezősöket. A kenuban ülők töltik be a „legénység” szerepét, feladatuk főleg a lelkes evezés, a víz figyelése és távolságok felmérése.

Még a leggyakorlottabb vízitúrások is felborulnak néha. A probléma oka az lehet, hogy nem egyszerre evez a csapat, vagy a hajók által keltett nagyobb hullámokat rosszul hajózzuk meg. Borulás esetén először nézzünk körbe, győződjünk meg arról, hogy mindenki jól van, majd próbáljuk meg összeszedni a lapátokat és holmijainkat, nehogy elvigye a víz. Ezután próbáljuk meg a hajót kihúzni a partra. Mindenki nyugodjon meg, lesz még ilyen, igyon egyet mindenki a szerencsés partot érésre. Menet közben ugyanis nem szerencsés alkoholos italokat iszogatni, mert ha baj van, még nagyobb lesz belőle! Az italozást halasszuk a kikötés utánra, amikor már sátrat vertünk, tegyük ezt úgy, hogy másnap ne lássuk a kárát. Felelősek vagyunk társainkért is.

Kedvcsináló leírások korábbi túrákról


Íjászat

Bővebb információ a www.ejsolyom.hu oldalon.

Információ

Szluka István
(70) 977-5668
laxlie@freemail.hu


Lovaglás

Éden lovasiskola, Kalocsa

Katus Gyula, oktató
(70) 335-3807

A lovaglás manapság egyre népszerűbb.

Rendezvényeinken a környékbeli lovasiskolák is aktívan részt vesznek. Nálunk lehetőség van tereplovaglásra is, hiszen nyeregből sokkal szebb a magyar táj!

"Bölcs embernek ló való,
mert lóvá tesz az ember,
és emberré a ló"

/Jókai Mór/

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg

Kodokan Judo

Kodokan Judo

Vezető, edző: Szigeti Attila

6331 Foktő, Bem József u 10.
(30) 290-5075

Célunk, hogy a jövő egy sportban, egészségben, mozgásban felnövő gyermekeké, felnőtteké legyen!

Szervezés alatt.

Közös edzés a környék judosaival: Homokmégy, Harta, Foktő