Fekete Horgony: Múlt

Egyszer volt, hol nem volt, a Duna-parton a falutól, Foktőtől 1 km-re és a várostól, Kalocsától 6 km-re egy erdő kellős közepén, volt egyszer egy kis kocsma. Csöndes hely a pihenésre, mikor feltöltődésre vágysz, bár néha, buli idején hangos is, ahol a felgyülemlett gőzt engedheted ki.

Ez a hely kezdetekben, a 70-80-as években, amikor itt még áram sem volt, Buczkó csárda néven futott, ahol egy idős bácsi málnát, sört és szotyit árult a jó időben kártyázni idejáró embereknek. Vasárnaponként még sült halat is lehetett kapni. Csak szezonálisan működött. Akkor már élénk vízi élet, csónakház, strand üzemelt itt. Ide járt motorcsónakjával édesapám, id. Szűcs Ferenc is, aki a helyért, hogy itt tárolhatja csónakját, segített árut beszerezni az idős embernek. Itt szeretette meg velem a vizet, és természetes volt, hogy a Lékai Hajózási Szakközépiskolában tanulok tovább, bár a családban többen voltak tengerészek.

A bácsikával megöregedve a kocsma fénye is megkopott. Édesapám egy álma vált valóra, és vele együtt az enyém is, mikor családunk tulajdonába került a kocsma.

Új élet költözött a vén Duna-partjára. 1989-től neve Fekete Horgony Büfé. Sok-sok munka és átalakítás után nyerte el végleges formáját. Hajózási útjaimból ötletet merítve, és egy kikötő hangulatát felidézve, ahol megfordultam, sikerült egy kis rockos-matrózos arculatot idevarázsolni.

A Duna-parti környezet, sátrazási lehetőség, parkoló, játszótér is kialakításra került. A Büfé családi vállalkozásban szezonálisan üzemel. Évek folyamán alakultak ki rendszeres és alkalmi rendezvényeink.


Zombory János (Zomby)
Zombory János (Zomby)
Fűtő Attila (Tüfő)
Fűtő Attila (Tüfő)
Ő már az égi utakon motozozik. Nagyon jó barát volt. Zombory János, élt 1976-1996
Tüfő barátunk is fiatalon elment, az égi utakon motorozik tovább. Emlékét örökké megőrizzük. Fűtő Attila, élt 1972-2008

Fekete Horgony: 25 évesek lettünk

A kezdetek

25 éve

„Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk, de csak úgy élhető, ha előre nézünk.”

Immáron 25. éve, 25. alkalommal rendeztük meg a Fekete Horgonyban a Nyitó Buli – Motoros majális nevű rendezvényünket. Természetesen esett és rossz idő volt, de ezen miért is csodálkozunk?! Voltak idők, amikor még a plakátokon is szerepelt az „esőköpeny kötelező” felirat, de akkor is megtartottuk.

A kezdet igen nehézkes, de jó volt, hisz’ teljesen más „rendszerben” kezdtük 25 évvel ezelőtt. De egyvalami állandó volt: mindig május elseje környékén tartottuk. A majális adott volt, csak mi nem szerettük az irányított majálist. Talán a tradíció hozta magával, a „Buckó Imre bácsi” is ekkortájt nyitott ki, és adta a málnát. Néha sör is volt a sült és rántott hal mellé, egész nyáron. Nagyon szép, nyugodt idők voltak ezek. Nagyon sok minden történt azóta, és mesélhetnénk bőven jobbnál jobb sztorikat az első rendezvénytől napjainkig. Az első pancsis motorosoktól a legcsodálatosabb masinákon át, a Szalon sörtől a Heinekenig, és a sok-sok zenekar Black Rose-tól a Tunyogi Rock Banden át a Country Roadig, szép emlékként él mindenkiben. Mindezt egy ingyenes rendezvény keretében. Köszönet mindazoknak, akik itt voltak velünk sok éven keresztül a nagy horgonyos családban: Bajától Eszéken át, Soprontól Budapestig, Debrecentől Szentgotthárdig, Harta, Hajós, Kalocsa, Szakmár, Uszód és foktőiek…

Vannak, akik itt jöttek össze és már utódaik vannak, azóta már tán azoknak is gyermekük. Egy kedves régi barátom látogatott ki nemrég a Horgonyhoz, a kisfia rohangált boldogan, és annyit mondott: „nézd apa, milyen jó hely, kalózos!” Barátom, az édesapa, csak nagy sóhajtás közepette és sandán mosolyogva tette hozzá: „tudom fiam, tudom!”

Ha mások életében nem vagy mindig ott, nem dől össze a világ. De saját életedben mindég légy jelen!

Köszönettel és baráti üdvözlettel a Fekete Horgony legénysége.

2003. augusztus

2006. július

2007. április 30. Motoros majális

Egynapos rendezvényünk a nyár és a motoros szezon méltó kezdete volt. Minden összejött: jó idő, problémamentes technika, se áramszünet, se eső. No meg persze a tisztelt úri közönség, az ős-horgonyosok, és már bizony gyermekeik is, hála annak a magasságosnak!

A programok már korán elkezdődtek. Roxi István és barátai jóvoltából veterán motorcsodákat lehetett megtekinteni. Ők azok, akik méltó módon próbálják megőrizni a régi magyar motorok állagát, hírnevét. Az íjászok folyamatos bemutatót tartottak Szluka István vezetésével. A Regélő Fehér Táltos dobcsoport avatta fel színpadunkat, akik egyben szép keretet adtak az íjászbemutatónak is. Fellépésük megragadta mindenki szívét, a végére együtt énekeltünk velük.

A koncertet régi ismerősünk, a TBC kezdte dübörgő ritmusokkal, majd a régi, nagy zenészekből verbuválódott BandAGE következett, akik nagy meglepetésünkre igazi, dögös blues nótákat fújtak. Zárásként a 3. Generation női formáció mutatta meg, hogy nem csak a férfiak tudnak keményen játszani. A koncertek szünetében tartott cigiszívó és sörivó verseny után a mellszépségverseny tette fel a pontot arra a bizonyos i-re.

A Fekete Horgony legénysége köszöni mindenkinek, hogy itt volt, reméljük, mindenki jól érezte magát! Jövőre veletek ugyanitt! Horgonyt le!

2007. június végén. Alkotótábor

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Kulturális Bizottság szervezésében a foktői alkotó hétvége, melyben a mi szerepünk a helyszín biztosítása és az alkotásban megfáradt, elgyötört művészek és művészpalánták etetése, itatása volt.

Több helyszín ihlette meg a művészeket. Volt, aki a Duna-partot, a templomot, vagy éppen a Fok-partot választotta. Az érdeklődők az interneten nézhettek utána egy-két mesterfogásnak.

A szokásosnál kicsit kisebb és csendesebb volt az idei rendezvény, de annál több érdeklődőt vonzottak a programok. Itt mindent ki lehetett próbálni, ami az alkotással kapcsolatos: gravírozást, festést, grafikázást, tetoválást, fafaragást. A kész műveket haza lehetett vinni, de a művészek néhányat Foktőnek adományoztak, melyeket a novemberi kiállításon mutatnak be, utána valamelyik középület falait fogják díszíteni. Véleményünk szerint igen jó kis program volt, főleg hogy fiatalok is aktívan részt vettek benne. Reméljük, elindulnak az alkotói pályán, és kitartásuk eredményes lesz. Mi abban tudunk segíteni, hogy legyen folytatás.

alkototabor04.jpg
alkototabor03.jpg
alkototabor02.jpg
alkototabor01.jpg

2007. augusztus 18. Clippers Rockabilly fesztivál

Augusztus 18-án rockabillybe burkolózott az egész Duna-part. Köszönet a rockabilly itteni koronázatlan királyának, a Clippers zenekarnak, hogy immár második alkalommal horgonyoztak le nálunk. A bulin visszarepültünk az időben a rockabilly időgéppel, melyhez az ALL IN, a B 15, a Clippers, a Sony and the Wild Cows és a The Prison Band sietett segítségünkre. A körítés: veterán autók és motorok, belőtt hárik, őrjítő lányok pipec ruciban. A fantasztikus közönség csak táncolt, verte a port, mert eső nem volt! Igen szuper buli jött össze. A rockabilly izzadt hajnalán kérdi Dixi, a Clippers bőgőse: „No, lesz-e folytatás?” A válasz természetesen: „Igen! Yeahhh!”

2007. szeptember 29. Éjsólyom íjászverseny

Hihetetlen, de igaz! Se eső, se sár, se szúnyog, ellenben sok-sok íjász, akik az ország minden szegletéből érkeztek hozzánk. Régi, jó ismerősként üdvözöltük a szekszárdi Alisca Nyilai Egyesületet, valamint a pécsi, dusnoki, budapesti íjászokat. Természetesen a helyi íjász erők is képviseltették magukat. Miután a 16 darab kétdimenziós célt elhelyezték a Duna partján, majd száz versenyző kezdte meg a küzdelmet. Igen izgalmas verseny bontakozott ki, mely végeztével rövid műsor, majd az eredményhirdetés következett. 40 érmet osztottak ki, és mindenki kapott emléklapot. A BandAGE kakasszóig húzta a talpalávalót. Senki sem unatkozott, hiszen volt lehetőség enni, inni, a szép, magyaros portékák közül válogatni, más íjakat és technikákat kipróbálni, vagy éppen lovagolni az Éden Lovasiskola jóvoltából. Ezen a napon megemlékeztünk elődeink szokásairól, fegyverkezelésükről és írásaikról. Köszönet az Éjsólyom íjászainak, és mindenkinek, aki eljött!

04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

2007. december 29. Záró íjászverseny

Az Éjsólymok a tervezetthez képest kicsit elcsúszva, december 29-én tartották meg záró háziversenyüket és év végi megbeszélésüket. A havas táj és a kellemes téli idő minden jelenlévőnek örömet szerzett. Verseny után jól esett az ünnepi vacsora és némi nemű itóka. Közben vezetőjük, Szluka István ecsetelte a csapat idei eredményeit és jövőbeni elképzeléseit, mindenkinek gratulált a teljesítményéért, majd feneketlen pohár mélyére nézett a vidám társaság. Folytatás 2008-ban.

04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

Vendégeink voltak 2007-ben

ifjugyorgy01.jpg
ifjugyorgy02.jpg

Visszatérő vendégként üdvözöltük a Budapestről érkező Ifjú Györgyöt, aki mindig egy vidám, természetbarát társaságot hoz magával. Igyekeztünk mindent bevetni, hogy ittlétüket emlékezetessé tegyük. Tőlünk indultak vízi túrára a Fok-Vajas, majd Duna – Ferenc csatorna – Gerjen útvonalon. Igazi túrázós brigád, akik szívesen pihentek meg, s lógatták nálunk a lábukat. Az öreg Szűcs Ferenc búcsúzott mindig úgy tőlük: „Sokszor és sokan találkozzunk itt!”

Immár 8. alkalommal rendezték meg a Kalocsa környéki mozgáskorlátozottak felejthetetlen szabadtéri partijukat. Annak idején nem kaptak helyet, és a jószerencse hozzánk fújta őket. Jól le is dobták a horgonyt nálunk! Az egész napos rendezvényen finom falatok, jó beszélgetések, italozás, móka, játékok színesítették a programot. Sokak örömére a hastáncos csoport is megmutatta, mit tud, majd tánc és énekszó üldözte el a kellemetlenkedő szúnyogokat. Jó egészséget, és minden jót kívánunk a csapatnak!

Első alkalommal került sor a kistérség által rendezett egyhetes gyermektáborra. Mi a helyszínt és a technikai felszerelést biztosítottuk az idelátogató 30 gyerkőc és kísérőik számára. Minden nap más program várta őket: belekóstolhattak a hajós kötélmunkákba, az íjászatba, a gravírozásba és festegetésbe is. Nagy öröm volt számukra az Éden Lovasiskola meglátogatása. A pacik jól megdolgoztak a friss fűért! Persze volt fürdés, foci, ügyességi játékok, számháború, motorozás is. Reméljük, maradandó élményben volt részük a gyerekeknek, és lesz folytatása a tábornak! Jó tanulást kívánunk a nebulóknak, és bízunk benne, hogy könnyen megy majd a horgony lefirkantása, mikor rajzórán kérik, hogy vessék papírra nyári élményeiket!

2008. március

Márciusban íjász barátainkkal azt hittük, hogy jó időnk lesz. A versenyt megelőző napon minden ideális volt. Azonban a verseny napján jött az eső, a hó, a napsütés és az időjárás minden fortélya, ami még egy edzett horgonylátogatót is elszomorított. Minden elismerés azoké, akik így is itt voltak, nekivágtak a versenynek, és jól érezték magukat. A szekszárdi, pécsi és bátyai íjászok bebizonyították, hogy nem csak napsütésben lehet hódolni e szép magyar hagyománynak. Köszönet mindenkinek!

04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

2008. május

A május elseji Motoros majális, ami nem áprilisi tréfából, április 30-án délután kezdődött, hogy belevessük magunkat a hosszú hétvégébe. Izgultunk, hogy össze jön-e, de gondoltuk mindegy, csak eső ne legyen! A programok és a zenekarok mentek a maguk útján, a vetélkedők kissé nehézkesek voltak, lehet hogy öregszik a brigád, és elfáradt mindenki. A Regélő Fehér Táltos dobcsoport nélkül már nem is kezdünk buli. Az ajándék banda Burnaut után a Sittybrace, a Tisztítótűz és Country Road táncoltatta meg a nagyérdemű úri társaságot majdnem kakasszóig. Köszönet mindenért, veletek jövőre ugyanitt.

04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

2008. június

Júniusban Ibolya és Jacek úgy gondolta, hogy nálunk tartják meg esküvőjüket. A szakadó esőn már meg se lepődtünk, de a mulatság olyan jól sikerült, hogy ahogyan kívül, úgy áztunk el belül is! Minden földi jót kívánunk az ifjú párnak!

2008. június 28-29. Alkotói napok

Június végén az alkotás kapta nálunk a főszerepet, hiszen a Fekete Horgony volt az alkotói napok egyik helyszíne. A szokásosan kis létszámú, de aktív brigád dolgozott, barátkozott, tanult egymástól. Grafikus, festő, szobrász, gravírozó, gobelines, gyümölcsszobrász jól megfért egymás mellett. Újdonságként mutattuk be az olvasó sarkot és a filmvetítőtermet, ahol a nagy művészek életútját, munkásságát lehetett tanulmányozni, vagy éppen a festészeti technikákat elsajátítani. Öt perc figyelem többet ér több havi tanulásnál. „Becsüld meg a kezdőt, ő még semmi, de bármi lehet…”

03.jpg
02.jpg
01.jpg

2008. július

Sport

sport01.jpg
sport02.jpg

A sport terén is remekeltek idén a Fekete Horgony által támogatott csapatok. A Bátyán megrendezett februári Jégcsap kispályás teremtornán igen izgalmas meccsek után a csapat a 3. helyezést érte el. A foktői Május 1 kupán pedig az első helyet szerezte meg a nagycsapat, míg az ötödik helyet a fiatalok harcolták ki. Örülünk, hogy sok ifjat tudunk így a mozgás és a sport szeretetére nevelni.
A kézilabdások a bátyai Villám kézilabdatornán, majd a szokásos ordasi teremtornán vettek részt. A csapat még formálódik, de jönnek a fiatalok és a tapasztalat. A 4. és 3. hellyel lettek gazdagabbak a fiúk, és megérdemelten nyerték el a torna legsportszerűbb csapata címét is. Köszönet a játékosoknak, hajrá Foktő, hajrá Fekete Horgony és hajrá Jómadarak!

2009. május

2009. június

2009. július

2009. augusztus

2011. nyár - Nomád-tábor - Nyári napforduló

Mindenkinek nagy köszönet, hogy idén is meg tudtuk tartani. Évről évre többen vagyunk, és igen fontosnak tartjuk.

2012. A Wass Albert szoborért jótékonykodtunk

Nagy nehezen összejött, aki ott volt, az jól érezte magát. Nekik nagy köszönet!

2012. Elkészült a kikötő

04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

2012. december 21. Téli napforduló

Hagyományainknak megfelelően mindenkit szeretettel várunk a megemlékezésekre. A rendezvények ingyenesek.

2013. szeptember 21. Vendel 70. születésnapi zsúrja

Mottó: Igyunk a szerelemre, ellenségeink fantasztikusan csúnya, rendkívüli pusztulására. Könyök-vállmagasság, kisujj kinyújtva, görögös alcél a fény felé fordulva: A királynőre, a vén csajra! YEEEEEEAH!

2013. Motoros majális

2013-majus-motoros-majalis.jpg

2014 fő programja: a víz az úr… és a szúnyogok

5504.jpg
5502.jpg

2014. július, Családi nap

Reméljük, hagyománnyá válik a Horgony családi nap, nem csak családtagok számára! Akik ott voltak, érintőmasszázzsal, játékokkal, vetélkedőkkel, rajzfoglalkozással, kerékpárversennyel, valamint hadi-harci bemutató mellett finom ételekkel múlathatták az időt.

2015. Családi nap

2016. május 7. Íjászverseny

Az Éjsólyom Íjász Sport és Kulturális Egyesület ismételten bebizonyította, dacolva az esővel, hogy szuper rendezvényt tud szervezni. A jó verseny és a kísérő programok sok embert vonzottak, megérdemelten fogyasztották a finom gulyáslevest a verseny végén. A jó ebédhez szóló nótát a Country Road zenekarnak köszönhettük, voltak, akik még táncra is perdültek. Mindenkinek köszönjük a részvételt és a segítséget! Tudjátok, a részvétel és a jókedv a fontos!

2016. augusztus, III. Családi nap, nomád tábor

2017. június 2-4. III. Nomád tábor


Fekete Horgony: Jelen

Információ

Szűcs Ferenc

(78) 460-444
(20) 423-4260
szucs.ferenc23@t-online.hu

Szűcs Irén

(78) 460-171
szucsiren@hotmail.com

Igyekszünk minden korosztály számára igényes, színvonalas szórakozást, kikapcsolódást, avagy pihenést biztosítani Foktőn, a Fekete Horgonyban. Lehetőség van családi, baráti, születésnapi, zártkörű rendezvények tartására is.

A belső zárt helyiségben 40 fő, a külső teraszon 80 fő számára – igény és ízlés szerint – tudunk helyet biztosítani.

Mindenkit szeretettel várunk!

Mottónk:

A horgony az horgony marad, még ha ki is ül a rozsda rajta.

Mi hiszünk a család összetartó erejében, ami olyan, mint a horgony: ellenáll az időjárás és a természet erőinek, tart és biztonságot ad. Ehhez kell a horgony, a lánc és a horgonycsörlő. Így együtt nagy az ereje. A Fekete Horgonyban mindent együtt értünk el és tettük a dolgunkat az ide érkezők örömére. Ebbe igyekeztünk belecsempészni foktői értékeket, a hajózás, a természet, a hagyományok megőrzését. Szeretnénk a fiataloknak is továbbadni ebből.

Ha jön a tavasz, horgonyozz le nálunk

Lehetőség van az alábbiakra

 • Bográcsozás
 • Nyílt tűzön való sütés
 • Íjászbemutató
 • Túrázás:
  • gyalog
  • kajak-kenu
  • kerékpár
 • Kézműves foglalkozások
  • gravírozás
  • festés
  • grafikázás
  • goblein
 • Társasjátékok
 • Lovaglás (rendelésre)
 • Foci, tollas
 • Kerékpározás
 • Foktőn megtekinthető
  • Hajósmúzeum
  • Református templom
  • Meszesi kikötő
  • Hősök emlékműve
  • Faszobrok: Árpád vezér, Nagyasszonyunk, Megváltó Krisztus
  • Gönczi Ferenc emléktáblája
  • Vit. Boldizsár László rep. őrm. emléktáblája
  • Szt. János szobor
  • Festmény a hazatérő katonák emlékére

Fekete Horgony: Jövő

Ez egy kocsma, ha tetszik, ha nem. Igyekeztünk megőrizni régi állagát, belső díszei a foktői és a családunkban régi hajós múltra visszatekintő ereklyék.

A Fekete Horgony kocsmában generációk szórakoztak. Fiatalon idejárt, mára boldog családapák, családanyák együtt jönnek ide a Duna partjára. Hagyományainkból adódóan arra törekszünk, hogy rendezvényeink hangulata tükrözze a hely varázsát, és aki ide ellátogat, az egy táncos, vidám baráti buliban érezze magát, jó szájízzel távozzon, jó hírünket vigye tovább és visszatérjen.

Nem célunk folyamatosan bulikkal fárasztani vendégeinket, csak alkalmanként, de akkor velősen. A Fekete Horgony legénysége örül, hogy más helyen is van élő zenés szórakozóhely. Nehéz a mai világban fennmaradni, nehéz a zenekaroknak és nehéz a rock-motoros kocsmáknak is, de kitartás! Lehetett volna máshol is a kocsma, de szerintem az a nagyszerű, ha az ember ott valósítja meg az álmát, ahol szeret élni. Célunk, hogy a jövőben is talpon maradhassunk, és mindenki örömmel térjen vissza hozzánk. Várjuk amatőr zenekarok jelentkezését.

Tervezzük még a Duna-part és a környezetünk parkosítását és faültetést.

Hajós múzeum

A helyi hajós múzeum kialakítása, rendezése folyamatban van, íme egy kis előzetes!

Utánpótlás

Az utánpótlásra figyelni kell