Babgulyás 10 személyre

Hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 kg marhahús (kockára vágva)
  • 4 szál zöldség (karikázva)
  • 4 szál répa (karikázva)
  • 3 kg fejtett bab
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kg füstölt csülök vagy oldalas
  • 2 db paradicsom
  • 2 db fehér paprika
  • 4 db cseresznyepaprika
  • 1 egész zeller
  • őrölt kömény
  • őrölt bors
  • piros arany
  • gulyáskrém
  • őrölt piros paprika (édes)
  • ízlés szerint só

Elkészítése

A vöröshagymát olajon megpároljuk, rátesszük az apróra kockázott marhahúst, majd sóval, borssal, őrölt köménnyel és a többi fűszerrel ízesítjük. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a piros paprikát, és főzzük tovább. Ez így finom, sűrű, szaftos marhapürkült lesz. Ebbe a pörkölt alapba tesszük bele a fejtett babot, a karikázott zöldségeket (répát, zellert) ls a 2 fej fokhagymát egészben.

A csülköt már előző nap leáztatjuk. Másnap feltesszük főni vízben. Ha felforrt, leöntjük róla az első füstölt levet, majd ismét tiszta vízzel öntjük fel, és puhára főzzük. Ezt a csülköt a levével együtt ráöntjük a pörköltre, és az egészet összefőzzük. Ezután ha szükséges, ízesítjük.

Az egyik lábosban készülhet a pörkölt sűrű szafttal, egy másik fazékban forrhat a csülök. Egyszerre készül el a két finomság, és úgy 10 liter finom levest kapunk.

Csipetkét vagy metélt tésztát főzünk ki hozzá.

Jó étvágyat hozzá!