Babgulyás 10 személyre
Hozzávalók
- 1 kg vöröshagyma apró kockára vágva
- 2 kg marhahús (kockára vágva)
- 4 szál zöldség (karikázva)
- 4 szál répa (karikázva)
- 3 kg fejtett bab
- 2 fej fokhagyma
- 1 kg füstölt csülök vagy oldalas
- 2 db paradicsom
- 2 db fehér paprika
- 4 db cseresznyepaprika
- 1 egész zeller
- őrölt kömény
- őrölt bors
- piros arany
- gulyáskrém
- őrölt piros paprika (édes)
- ízlés szerint só
Elkészítése
A vöröshagymát olajon megpároljuk, rátesszük az apróra kockázott marhahúst, majd sóval, borssal, őrölt köménnyel és a többi fűszerrel ízesítjük. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a piros paprikát, és főzzük tovább. Ez így finom, sűrű, szaftos marhapörkölt lesz. Ebbe a pörkölt alapba tesszük bele a fejtett babot, a karikázott zöldségeket (répát, zellert) ls a 2 fej fokhagymát egészben.
A csülköt már előző nap leáztatjuk. Másnap feltesszük főni vízben. Ha felforrt, leöntjük róla az első füstölt levet, majd ismét tiszta vízzel öntjük fel, és puhára főzzük. Ezt a csülköt a levével együtt ráöntjük a pörköltre, és az egészet összefőzzük. Ezután ha szükséges, ízesítjük.
Az egyik lábosban készülhet a pörkölt sűrű szafttal, egy másik fazékban forrhat a csülök. Egyszerre készül el a két finomság, és úgy 10 liter finom levest kapunk.
Csipetkét vagy metélt tésztát főzünk ki hozzá.