Töltött káposzta
Hozzávalók
- 1 kg darált sertés dagadó
- 15 dkg rizs
- só
- bors
- őrölt kömény
- ízlés szerint édes és erős őrölt paprika
- 20 db káposzta takarólevél
- 5 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma (aprítva, zúzva)
- zsír
Elkészítése
A zsíron megpároljuk a vöröshagymát, beletesszük az őrölt édes paprikát, őrölt köményt, majd a fele párolt hagymát a darált húshoz adjuk. A sót, a borsot, az édes és erős paprikát és a megmosott rizst szintén. Az egészet összegyúrjuk. Ha csípősre akarjuk, akkor tegyünk bele többet az erőspaprikából és a borsból.
Az összezúzott fokhagymát is a töltelékbe tesszük. Úgy osztjuk el a kész, ízesített húst, hogy 20 takarólevélbe göngyöljük bele. A káposztát savanyíthatjuk saját magunk, de lehet készen is venni 1 kg savanyított káposztát. A takarólevelet úgy készítjük, hogy egy laza fej káposztát veszünk, a torzsáját kivágjuk, forró sós vízbe tesszük, és leszedünk róla 20 db levelet. A közepét, ami megmarad, apróra szeljük. A fazék alját kizsírozzuk, és egy sor káposztát szórunk bele. A maradék hagymás zsírral meglocsoljuk, és erre jön a levélbe göngyölt hús. Utána ismét szálas káposztát szórunk, majd ismét töltelék, és így tovább. Ha különleges ízt szeretnénk, akkor egy szelet sonkát tehetünk az alsó sorba. Felöntjük hideg vízzel, a tetejére szórjuk a maradék hagymás-paprikás ízesített zsírt. Kb 2 órát főzzük.
Káposztasavanyítás
Két kis fej káposztát veszünk, 20 takarólevelet leválogatunk. A megmaradt közepét összevágjuk, majd lesózzuk a káposztát. Teszünk bele egész borsot, babérlevelet, egész köményt.
Leforrázzuk, és a tetejére tesszük a takaróleveleket, 10-10 darabot egybe. Az egész tetejére egy kis kenyérvéget teszünk, amit másnap leveszünk róla.
Leöntjük a sós vizet, és hideg vizet öntünk rá. Nyári melegben 3 nap alatt kész, télen 5-6 nap. Finomabb és olcsóbb, mint a bolti savanyított káposzta. Ha savanyított káposztát veszünk, akkor hideg vízzel át kell mosni!