Horgony túrák

Vízi vakáció!

Információ

Horgony túrák rajz

Különleges és elérhető kikapcsolódásra vágysz? Olyan programot keresel, ahol az egész család vagy baráti társaság együtt lehet, miközben megismeritek egy adott folyószakasz vízinövény- és élővilágát. Nem ijedsz meg a szúnyogoktól és az se baj ha a gyönyörű, csillagos égboltot csak a sátrad ponyvája takarja el? Akkor a kenu-, kerékpár- vagy gyalogtúránkon a helyed!

Június közepétől folyamatosan szervezünk egynapos túrákat. A sétát a Kis-Duna ág körül tesszük meg. Az útvonal zömében sík, jól járható, enyhe emelkedőkre lehet számítani. Megfelelően magas vízállás esetén vízitúrát is szervezünk a Duna-ágban, és lehetőség szerint a Fok-Vajas csatornán is.

A túrák reggel 9-től este 7-ig tartanak, és magukban foglalnak háromszori étkezést a helyi falusi ételekből!

Egy túrán maximum 10-15 fő vehet részt egyszerre, és csak megfelelő számú jelentkező esetén indítjuk el.

Tervezett túrák

Eszközök: Négyszemélyes túrakenuk poliészter műanyagból (önsúly 40 kg), valamint egyszemélyes kajakok. Mindenkinek evező és mentőmellény.

Indulás, érkezés: Fekete Horgony Büfé, Foktő, Duna-part

Programok: 10.00-tól bemutatkozás, alapvető baleseti és túratechnikai ismeretek oktatása, valamint a túra megbeszélése. Tízórai, frissítő tea, kávé, ásványvíz, keksz, zsíros kenyér, igény szerint lila hagymával. A túrára mindenki egy ásványvizet kap ajándékba. Igény szerint ingyenes íjászat, bemutató, gyakorlás. 10.30-tól túra.

Túra I. „Dolena” vízitúra a foktői sziget körül

Budapesti 300-as vagy annál nagyobb vízszintnél: a szigettől védett belső ágon felfelé evezés 1 km hosszan, majd a Duna-sziget nyílt oldalán leereszkedés 2 km hosszan, végül a sziget alsó kifolyójánál beevezés 0,5 km hosszan, végül kikötés és az eszközök elpakolása. Délután ebéd.

Budapesti 300-asnál kisebb vízállásnál: a védett holtágban felfelé evezés a sziget felső pontjáig 1 km hosszan, majd lefelé a sziget alsó pontjáig 2 km hosszan, a meszesi strandig 1 km a Dunán lefelé, majd vissza 1,5 km, végül kikötés és az eszközök elpakolása. Délután ebéd.

A Kis-Duna-ág kanyargós sodrása kellemesen változatos, teljesen biztonságos, vadregényes. A természetes folyópart, a szép erdők vonzzák a tekintetet. Vízmélység 0,5–2 m, ideális kezdőknek. Szélesség 5–20 m.

A túra tervezett ideje: 5 óra.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra II. Vízitúra a Fok csatornán

Indulás a foktői Szent János Híd lábától. Csendes, nyugodt vízen evezés Foktőtől Kalocsáig, majd vissza. Közben ebéd. Érkezéskor a vacsora a Fekete Horgonyban.

A túra tervezett ideje: 6 óra
A túra nehézségi foka: könnyű

Túra III. Vízi- és gyalogtúra

Budapesti 300-as vagy annál nagyobb vízszintnél: a szigettől védett belső ágon felfelé evezés 1 km hosszan, majd a Duna-sziget nyílt oldalán leereszkedés 2 km hosszan, végül a sziget alsó kifolyójánál beevezés 0,5 km hosszan, végül kikötés és az eszközök elpakolása.

Budapesti 300-asnál kisebb vízállásnál: a védett holtágban felfelé evezés a sziget felső pontjáig 1 km hosszan, majd lefelé a sziget alsó pontjáig 2 km hosszan, a meszesi strandig 1 km a Dunán lefelé, majd vissza 1,5 km, végül kikötés és az eszközök elpakolása.

A vízitúra rövidített, 13.00-kor ebéd a Fekete Horgonynál.

14.00-tól gyalogtúra Kis-Duna-ág partján, erdős, sík terepen, földúton. A gyalogtúra hossza 5 km.

A túra tervezett ideje: 3 óra vízen, 3 óra gyalog.
A túra nehézségi foka: könnyű.

Túra IV. Vízi- és Kerékpártúra

Vízitúra tetszés szerint Kis-Duna-ágon vagy a Fok csatornán. 13.00-kor ebéd. 14.00-tól kerékpártúra, több útvonal-lehetőséggel, 10 km hosszan, földúton, erdei ösvényen.

A túra tervezett ideje: 3 óra vízen, 3 óra kerékpárral.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra V. Kerékpár- és gyalogtúra

Kerékpártúra több útvonal-lehetőséggel, 10 km hosszan, erdős, sík terepen, enyhe emelkedőkkel, földúton, erdei ösvényen. 13.00-kor ebéd. 14.00-tól gyalogtúra Kis-Duna-ág partján, erdős, sík terepen, 5 km hosszan. Levezetésképpen íjászat.

A túra tervezett ideje: 3 óra kerékpárral, 3 óra gyalog.
A túra nehézségi foka: könnyű - közepesen nehéz.

Túra VI.: Kerékpár-akadálypálya

Szervezés alatt.

Motorosok, túramotorosok számára

A Fekete Horgony ideális hely túraállomásnak: ingyenes kemping, sátrazási, pihenési lehetőség, ha szereted a NOMÁD körülményeket (NO Lady Gaga, NO wifi, beszélgessetek!). A motorok számára fedett teraszt tudunk biztosítani. Ha csak pár órára állnátok meg, az sem baj! Igény szerint tudunk ételt-italt adni. Kínálatunkat a Csöpi néni receptjei menüpontban találod: a babgulyástól a sült szalonnán át az egyszerű zsíroskenyér-hagymával menüig sok mindent elkészítünk. Házias, falusi ízek, házi bor- és pálinkakóstolás, vagy éppen frissítőként házi málnaszörp, tea- és kávékülönlegességek várnak.

A környékent megnézheted a foktői látnivalókat, de lovaskocsis körsétára is van lehetőség.

Miután kipihented magad, a szélrózsa minden irányába indulhatsz innen. Széles utat mindenkinek!

Foktő növény- és állatvilága

A partmenti erdőben zömében kanadai és a fehér nyárfa, fűzfa él, de elszórtan található akác-, szil- és diófa is. A régről maradt gyümölcsfák virágzása gyönyörű tavasszal. A erdőben vadnyúllal, fácánnal, őzzel, mókussal, rókával, réti sassal, szürke gémmel, fecskével, fekete rigóval találkozhatunk.

A vízparton sás és nád.

A vízben vörösszárnyú keszeg, kárász, lapát dévér, csuka, süllő, ponty, harcsa, márna él.

Foktői látnivalók, érdekességek

  • Szabadstrand a Duna bal partján, a foktői szigettől lefelé. A part itt enyhén mélyülő, homokos, a sodrás kicsi (a sodorvonal, a hajózóút a jobb oldalon).
  • Református templom. Fő u. 79.
  • Hősök emlékműve. Református temető, Ady Endre u.
  • Rocskár Sándor szobrász alkotásai: Árpád vezér (Az Önkormányzat előtt, Kossuth Lajos u. 2.), Nagyasszonyunk (Fő. u.), Megváltó Krisztus (A Római Katolikus templom előtt, Fő u. 65.)
  • Gönczi Ferenc emléktábla. Fő u. 6.
  • Vit Boldizsár László rep. örm. emléktábla. Kossuth Lajos u. 2.
  • Szent János Szobor. Fő u. 75. (Felújította Szűcs Ferenc)
  • Festmény a hazatérő katonák emlékére. Fő u. vége, a töltés oldalában. (Felújította Vízi Géza)
  • Szűcs Ferenc hajós magánmúzeum a foktői Duna-parton a Fekete Horgonynál.

Hasznos tudnivalók

A vízitúrán a nap nagyobb részét közvetlenül a természet közelében töltöd, kenuban lapátolva, fürdőzéssel vagy esti bográcsozással, a tábortűz és a könnyű esti séta után a sátradban pihenve. Te vagy, és a természet, ami körbe ölel.

A vízitúrákra csak olyanok jelentkezzenek, akik tudnak úszni!

A túravezető, aki igyekszik mindenről gondoskodni, ismeri a területet, a folyószakasz minden egyes zegzugát. A kormányos, aki leghátul ül és erősen markolja az evezőt, irányítja a kenut, és megfelelő orgánummal az evezősöket. A kenuban ülők töltik be a „legénység” szerepét, feladatuk főleg a lelkes evezés, a víz figyelése és távolságok felmérése.

Még a leggyakorlottabb vízitúrások is felborulnak néha. A probléma oka az lehet, hogy nem egyszerre evez a csapat, vagy a hajók által keltett nagyobb hullámokat rosszul hajózzuk meg. Borulás esetén először nézzünk körbe, győződjünk meg arról, hogy mindenki jól van, majd próbáljuk meg összeszedni a lapátokat és holmijainkat, nehogy elvigye a víz. Ezután próbáljuk meg a hajót kihúzni a partra. Mindenki nyugodjon meg, lesz még ilyen, igyon egyet mindenki a szerencsés partot érésre. Menet közben ugyanis nem szerencsés alkoholos italokat iszogatni, mert ha baj van, még nagyobb lesz belőle! Az italozást halasszuk a kikötés utánra, amikor már sátrat vertünk, tegyük ezt úgy, hogy másnap ne lássuk a kárát. Felelősek vagyunk társainkért is.

Kedvcsináló leírások korábbi túrákról

Íjászat

Információ

Szluka István

Bővebb információ a www.ejsolyom.hu oldalon.

Lovaglás

A lovaglás manapság egyre népszerűbb.

Rendezvényeinken a környékbeli lovasiskolák is aktívan részt vesznek. Nálunk lehetőség van tereplovaglásra is, hiszen nyeregből sokkal szebb a magyar táj!

"Bölcs embernek ló való,
mert lóvá tesz az ember,
és emberré a ló"

/Jókai Mór/

Kodokan Judo

Kodokan Judo

Vezető, edző: Szigeti Attila
6331 Foktő, Bem József u 10.
06-30-290-5075

Célunk, hogy a jövő egy sportban, egészségben, mozgásban felnövő gyermekeké, felnőtteké legyen!

Szervezés alatt.

Közös edzés

A környék judosaival: Homokmégy, Harta, Foktő